Élezzük meg a késeinket úgy, mint a profik!

Megosztás

A késekből még azoknak a személyeknek a konyhájában is van néhány darab, akik nem igazán szoktak tüsténkedni a tűzhely mellett. Jól jöhet a húsok darabolásához, a zöldségek, a gyümölcsök, a sonka illetve a kenyér szeleteléséhez, és még hosszasan folytathatnánk a sort.

A folyamatos igénybevételnek köszönhetően viszont a penge idővel életlenné válhat, amely a közhiedelemmel ellentétben számos baleset forrása lehet, mivel könnyen megcsúszik a vágandó felületen.

Ilyenkor van szükség a késélezésre, amelyhez az ArthurMarket késélező kínálatában számos termék közül választhatunk. Ott van például a fenőacél, a huzagolt és a félhuzagolt fenőszár, a kerámia fenőkő, az univerzális késélezők, és így tovább.

Ami minket illet, a fenőacél használatát preferáljuk

Ennek pedig az egyik legfőbb oka, hogy egy igazán stabil eszközről van szó. Bár azt mindenképpen meg kell említeni, hogy új élt nem lehet vele létrehozni, de a használat során elhajlott élszalag a segítségével kiegyengethető, azaz lényegében „finomhangolásra” való.

A használata alapjában véve megegyezik a fenőkőével. Első lépésként meg kell állapítani a kés élének dőlésszögét, és ezt a részt a teljes felületével rá kell illeszteni az acélra. Majd fordítsuk el kicsit a kést, hogy ne legyen teljesen, merőleges rá, és kezdjük el tolni, illetve húzni minimum 10-15 percig!

Végül pedig jöhet a polírozás és a finom polírozás! A kettő lényegében ugyanaz, annyi egyedüli a különbség, hogy a polírozás esetében pasztát is kell rakni arra a bőrövre, amelyen magunk felé fogjuk huzogatni oldalanként 10-15 percig a kést, ugyanúgy tartva, mint ahogy azt a fenés közben is történt.

Fontos, hogy legyünk minél óvatosabbak, mivel az acél használata munkavédelmi szempontból lényegesen veszélyesebb, mint mondjuk a csettegő, vagy az univerzális késélező alkalmazása! Sokkal könnyebb sérüléseket szerezni.

Mennyi időbe telik egy kést megélezni?

Ezt leginkább a kés minősége és az befolyásolja, hogy milyen technológiával dolgozunk. Hiszen, ha a motoros köszörűt választunk, akkor végezhetünk akár 10 perc alatt is, míg egy vizes fenőkővel az élezés eltarthat akár egy óráig is.

De egyébként érdemes az utóbbival kitartóan és megalapozottan gyakorolni, mivel nélkülözhetetlen szerszám lehet a konyhában és a sufniban. Különösen egy disznótor esetén jöhet igazán jól, ami éles kés nélkül egyszerűen elképzelhetetlen.

Végső gondolatok

Abban az esetben, ha nem használjuk túl gyakran a késeinket, akkor elég, ha néha elvisszük őket professzionális késélezőhöz. Amennyiben viszont heti rendszerességgel sütünk-főzünk, illetve húst darabolunk és szeletelünk, akkor az otthon, saját kezűleg végzett késélezés sokkal jobban megéri.

Olyannyira, hogy 3-4 ilyen szakember által végzett élezésének az árából már biztosan vehetünk egy középkategóriás modellt a fentebb is említett webáruház kínálatából.

Kapcsolódó cikkek